× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Sokakta Yaralı Hayvan Bulduğumuzda Ne Yapmalıyız?


Gören Duyan TV ekibimiz veteriner hekim Furkan Bulut ile yaptığı röportajda kendisine birtakım sorular yöneltti. Bu sorulardan ilkini ise sokakta yaralı hayvan bulduğumuzda ne yapmalıyız? Sorusuydu. Gören Duyan TV kanalımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz, ilgili videoya ulaşmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Sokakta Yaralı Hayvan Bulduğumuzda Ne Yapmalıyız?

Günümüz trafiğinin yoğunluğu gerek büyükşehirler gerek de küçük şehirlerde sokaktaki hayvanlar için oldukça tehlikeli boyutta. Sokaklarda araç trafiğine alışkın olmayan sokak hayvanları bu nedenle sürekli olarak yüksek bir risk altında. Ülkemizde maalesef sürücülerin de dikkatsizliği ve yeterli seviyede trafik kurallarına ve trafik güvenliğine uymamaları da eklenince ortaya istenmedik birçok yaralanma ve ölüm vakaları çıkabiliyor. Sokaktaki hayvanlar aynı zamanda diğer hayvanlar veya kendine insan diyen canlılar tarafından da saldırıya uğrayabiliyor ve yaralanabiliyor. Ayrıca birçok hayvan sokaktaki birçok faktörden etkilenerek kendini yaralayabiliyor.

Gören Duyan'a ilan gönder

İnsanların neredeyse tamamı sokakta yaralı bir insan gördüğünde ne yapacağını biliyor, daha doğrusu nereden yardım alabileceğini çok iyi bir şekilde biliyor. Sokakta yaralı bir insan gördüğümüzde yaralı insana eğer ilkyardım eğitimimiz varsa anında ilk müdahaleyi yapmayı deniyoruz veya hızlıca 112 acil yardımdan destek talep ediyoruz. Peki sokakta yaralı hayvan bulduğumuzda ne yapmalıyız?

Gören Duyan TV ekibinin yaptığı röportajda veteriner hekim Furkan Bulut’un da ifade ettiği gibi sokakta bulunan yaralı hayvan hiç zaman kaybetmeden bir veteriner kliniğine, belediyenin hayvanlara müdahale ettiği merkeze veya bir hastaneye yetiştirmek oldukça önemli. Eğer hayvanın açık bir yarası yoksa bu durum oldukça hızlı ve kontrollü yapılabilir. Fakat hayvanın açık bir yarası varsa ve bu yara onun kan kaybetmesine neden oluyorsa anında bir ilk yardım müdahalesinde bulunmamız gerekiyor. Hayvanın yaralandığı bölgedeki damarların kay kaybetmesini engellemek için bir tampon yapmalıyız ve kanamayı en düşük seviyeye getirmeliyiz. Bunu yaparken çok sıkmadan bir tampon uygulanmalı ve hayvan stabil tutulmalıdır.


Saldırganlık eğilimi gösteren bir hayvan ile karşı karşıyaysanız mutlaka bir havlu benzeri koruyucu ve tutmaya yardımcı ekipman bulmalısınız. Hayvanı o havluya sararak ilgili ilkyardım kliniğine getirmek oldukça önemlidir. Unutmayın, ilkyardım müdahalesinde bulunmadan önce kendi güvenliğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde sokaktaki hayvandan size bir virüs bulaşabilir, bu riski her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Bu virüsler ve hastalıklar genelde bizlere çok geçmese de evinizdeki hayvanlara bulaşabilir.

Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız ve sokakta yaralı hayvan bulduğumuzda ne yapmalıyız? Sorusunu soruyorsanız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Alo 153 Beyaz Masa ekipleri sizlere yardımcı olmaya her daim hazırdır. Gönüllüler tarafından sağlanan ambulans ile hayvanlara hızlıca cerrahi müdahale yapılabiliyor. Barınak Gönüllüleri ve Hayvanlara Yaşam Hakkı Derneği’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı anlaşmaya en hızlı şekilde Alo 153 Beyaz Masa ekibiyle ulaşabilirsiniz. Bu hizmet tamamen ücretsiz ve gönüllü bağışçıların desteğiyle sürdürülebiliyor. Dilerseniz bu ambulanslarda gönüllü olarak çalışabilir ve derneğe destek olabilirsiniz.

Gören Duyan'a ilan gönder



Etiketler: sokakta yaralı hayvan bulduğumuzda ne yapmalıyız