× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Evde Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Kediye Ev Yemeği Verilir mi?


Eğer bir kedi sahiplenmek istiyorsanız veya hali hazırda sahiplendiğiniz bir kedi varsa sizlere yardımcı olacak birbirinden güzel detayları derledik. Eğer henüz sahiplendiğin bir kedin yoksa işe başlamadan önce birtakım hazırlıklar yapmanızı öneririz.


İşe ilk başlamanız gereken noktanın ise maliyet konusu olduğunu düşüyoruz. Evde kedi bakmak maliyetli bir şeydir. Bunu bilerek yola çıkmanız özellikle kedi dostlarımız için daha önemli olacaktır aksi takdirde evde bir süre sahiplenilen kediler, soluğu dışarıda almaktadır. Unutmayın hayatı evde öğrenen bir kedi, dışarıdaki hayata alışamaz ve maalesef büyük oranda hastalanır, yaralanır ve sonunda da hayatını kaybeder.

Eğer maliyet konusunda herhangi bir sorununuz yoksa ve her türlü zorluğa rağmen büyük bir fedakarlık yaparak evde kedi beslemek istiyorum diyorsanız, devam etmeye hazırsınız demektir. Şimdi bir kedi sahiplenmek için önünüzde birkaç farklı seçenek var. Bu seçenekler en kaba şekliyde:

  1. Sokakta gördüğünüz bir kediyi sahiplenmek (ki bu bir yavru kediyse, kediyi annesinden koparmak riskli olabilir bu konu hakkında bilgi almanızı öneririz).
  2. Bir veteriner, tanıdık veya ilanlar aracılığıyla kedi sahiplendiriren insanlardan,
  3. Barınaktan bir kedi sahiplenerek

En temel noktada bu üç şekilde ayrılmaktadır. Kedi sahiplenen kişiler, sahiplendikleri kedinin genelde yavru kedi olmasını tercih etmektedirler. Bunun en büyük nedeni ise yavru kedinin hayatı sizinle öğrenecek olması ve size daha bağlı bir hayat sürecek olmasıdır. Fakat unutmayın yavru kedi beslemek ile yetişkin kedi beslemek arasında farklar bulunmaktadır. Bu nedenle kedi bakımı hakkında bilgi alırken yetişkin ve yavru kedi ayrımını iyi yapmalısınız.

Küçük / Yavru Kedi Bakımı

Küçük kedi bakımı hakkında bilgi almak istiyorsanız okumaya başlamanız gereken kısım burada başlıyor. Az önce bahsettiğimiz gibi evde kedi beslemek istiyorum diyorsanız, yavru kedi ve yetişkin kedi ayrımını dikkatli yapmanız gerekmektedir. Bir kedinin yavru olarak hayatınıza girmesi ile bir yetişkin olarak yaşaması ve aramızdan ayrılması dokuz yıl kadar sürmektedir. Bu nedenle gördüğümüz an içimizi eriten bir yavru kedi sahiplendikten sonra o güzel yavrulara dikkatle bakmalı ve hayatlarına iyi bir başlangıç yapma şansı tanımalıyız.

Yavru kedinin evinizdeki ilk günleri çok önemlidir. Evinizin bir parçası olacak yavru kedi, annesi terk etmiş yavru kedi olabileceği gibi annesinden ayrılma zamanı gelmiş bir kedi de olabilir. Bu nedenle evinize gelen yavru kediyi, öncelikle yeni eviyle tanıştırmanız oldukça önemlidir. Bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk şey kediyi tüm evde, tüm fertlerle tanıştırmaktan önce kedinin kendi yaşam alanını keşfetmesine olanak sağlamaktır. Kedinin sürekli olarak kullanacağı mama kapları, kum kabı ve yatacağı alanı geldiği gibi tanıtmak ve ona alışmasını sağlamak oldukça önemlidir. Eğer kedini çok küçükse, asıl evinin huzurunu hatırlamak için ona güvenli bir alan oluşturduktan sonra yatağının altına bir şişe sıcak su koyabilirsiniz.

Kedinin kendi yaşam alanını hazırladıktan sonra, evin diğer kısımlarında yer alan alanların kedinin güvenliği için uygun olduğuna emin olun. Unutmayın kediler oldukça hareketli canlılardır. Bu nedenle kedinin yaşam alanında kimse yer almıyorken penceleri kapatın, yavru kedinin çiçeklere ulaşmasını engelleyin çünkü düşen saksı ona zarar verebileceği gibi bazı bitkiler kediler için oldukça zehirli olabilir. Ayrıca evde yer alan elektrik kablolarını da gizlemeyi tercih edebilirsiniz, aksi takdirde kedini onları çiğnemeyi tercih edecektir.

Kediye Evde Ne Verilir?

kedi bakımı hakkında bilgi

Gelelim en çok sorulan sorulardan birisine, kediye evde ne verilir? Eğer kediniz az önce bahsettiğimiz gibi bir yavru kediyse, mama seçimi konusunda oldukça hassas davranmanız gerekmektedir. Eğer kediniz sizin sahiplenmenizden önce birisi tarafından mama ile beslendiyse, aynı mama kullanmaya devam edilmelidir. Böylece kedi kendini daha huzurlu ve güvende hissedecektir. Eğer yeni mamaya geçmeye karar verirseniz, eski mama ile yeni mamayı en az bir hafta boyunca karıştırarak vermelisiniz.

Kediye evde ne verilir sorusunu yetişkinler açısından cevaplamaya geçmeden önce yavru kedilerin öğünleri hakkında da ek bir bilgi vermek önemlidir. Yavru kedilerin öğünleri olabildiğince sık ve mama mıktarı da az olmalıdır. Sekiz ila on iki haftalık yavru kediler günde dört öğünle, üç ila altı aylık yavru kediler de üç öğünle, altı aylığın üzerindeki kedilerin de iki öğünle beslenmelidir.

Yetişkin kedilerde ise durum biraz daha kolay çünkü yetişkin bir kedi kendi mama kabından kolaylıkla besin alabilir. Bu nedenle kedinizin öğünlerini saatlerle ölçmek yerine mama kabını sürekli olarak dolu tutarak, kedinizin kendi öğününü kendisinin belirlemesine izin verin. Mama kabının yanında kedinin her daim temiz bir şekilde ulaşabileceği su bulundurun. Kedilerin sıklıkla tükettiği kuru mamalar, temiz su ile birlikte alınmadığında kedilerin iç organlarına zarar vermektedir. Bu nedenle kedinizi zaman zaman yaş mama ile de beslemeyi unutmayın.

Eğer kedinizi evdeki doğal besinlerle beslemek ve kediye evde ne verilir sorusuna hızlı bir çözüm arıyorsanız, evdeki birtakım besinler de kediler için uygundur. Haşlanmış tavuk suyu, tavuk ve et yemekleri, yoğurt, süt, peynir vermeyi tercih edebilirsiniz. Kediler ayrıca tuzlu şeylere çok bayılırlar ama burada dikkat etmeniz gereken şey, bu besinleri çok fazla vermemektir. Kediniz eğer balık yemek istiyorsa sakın onlara kılçık vermeyin aksi takdirde kedinizin sağlık durumu kritik noktaya gelebilir.

Kedi Bakımı Hakkında Bilgi

En önemli mesele olan beslenme konusunu detaylı bir şekilde açıkladığımıza göre artık evde kedi beslemek istiyorum diyenler için daha detaylı ve farklı bilgiler vermemizin de vakti gelmiş demektir.

  • Evde kedi beslemeye başladıktan sonra ilk fark edeceğin şey kedilerin çok fazla tüy döktüğüdür. Evet, kediler çok fazla tüy döker bu nedenle kedilerin tıraşlarını düzenli bir şekilde yapmak oldukça önemlidir. Kedilerin tüylerini ortalama 4-5 ayda bir tıraş ettirebilirsiniz.
  • Kedilerin koltukları tırmalası gayet doğaldır. Kediler tırnaklarını bilemek ve törpülemek için sürekli olarak bu yönteme başvurabilirler. Bu hareketlerini yapması için tasarlanan özel oyuncakları almanız, koltuklarınız için faydalı olabilir.
  • Kedinizin tırnak bakımını evde kendiniz de yapabilirsiniz fakat bunu kedinize yavaşça alıştırmanız gerekecektir. Kediler tırnakları kesilirken her ne kadar kıyamet kopmuşçasına tepki verse de canları acımaz. Kedilerin tırnaklarını minik bir tırnak makasıyla ucunda çok hafif olacak şekilde kesebilirsiniz.
  • Kedinizin bıyıkları en özel alanlardan bir tanesidir. Kedinizin bıyıklarını asla ve asla kesmeyin, çekmeyin bıyıklar kediler için önemli bir denge unsurudur.
  • Kedilerin çok heyecanlı hayvanlar olduğunu söylemiş miydik? Özellikle çocukken etrafı dağıtmak için ant içmiş birer bomba gibidirler.
  • Kediniz evin ortasına kaka yaptıysa, o şey bir kaka olmayabilir. Kediler temizlenmek için özel yapıdaki dillerini ve tükürüklerini kullanırlar. Dilin yapısından dolayı da bazı tüyleri yutarlar ve zamanla kusarlar. Kedinizin nereye kusacağı pek bilinmese de ilk gördüğünüzde o şeye bir kaka muamelesi yapmamalısınız. Kedilerin bunu yapması oldukça sağlıklıdır.
  • Kedinizin kusacağı zamanı anlamanız basittir, kediniz öğürme-bağırma karışımı bir ses çıkarmaya başlarsa ona fazla yaklaşmayın ve dokunmayın. Kediler kendini kusmaya hazırlıyordur. Hatta bu hazırlığı yaparken çim de yutarlar, evde çim yetiştirecek imkanınız varsa bu kediniz için yararlı olabilir.
  • Kedinizi çok fazla yıkamayın, kediler sudan nefret eder. Eğer yıkayacaksanız hassas davranmalısınız ve kedinizi çok iyi bir şekilde kurutmalısınız. Kedinizi yıkarken kulaklarını sudan koruyun.


Etiketler: küçük kedi bakımı, kedi bakımı hakkında bilgi, kedi beslemek istiyorum, kediye evde ne verilir, annesi terk etmiş yavru kedi