× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Motosikletim Çalındı Ne Yapmalıyım? Nasıl Bulabilirim?


Motosiklet hırsızlığı uzun süredir motosiklet sahiplerini ve motosiklet tutkunlarını oldukça yoran bir mesele haline gelmiş durumda. Türkiye’de motosiklet kullanmanın tehlikesi bir yana motosiklet hırsızlarının sayısının gün be gün artması da büyük bir problem haline gelmiş durumda. Bu nedenle motosiklet tutkunlarının akıllarını sürekli olarak meşgul eden sorulardan bir tanesi de motosikletim çalındı ne yapmalıyım? Sorusudur.

Motosikletim Çalındı Ne Yapmalıyım? Nasıl Bulabilirim?

Motosiklet hırsızlığının son dönemde büyük artış gösterdiğinden bahsettik, bu oranın gerçekte ne kadar olduğunu merak ediyorsanız size gayri resmi birtakım verilerden derlenen sonuçları iletebiliriz. Bu sonuçlara göre büyükşehirlerde her saat başı bir motosiklet çalınıyor veya çalınma girişiminde bulunuluyor. Küçük şehirlerde ise durum çok da farksız değil. Peki ya motosikletim çalındı ne yapmalıyım diye merak ediyorsanız, bildiğimiz tüm bilgileri sizler için derledik.

Zaman Kaybetmeden Güvenlik Güçlerine Haber Verin

Motosiklet hırsızlığı gibi bir olayla karşı karşıya kaldıysanız almanız gereken ilk aksiyon güvenlik güçlerine haber vermektir. Polis ya da Jandarma bu tür hırsızlık olaylarına çokça şahit olduğundan ve geri dönüşün de düşük oranda olduğunu bildiklerinden dolayı aslında birçok motosiklet tutkununun umutlarını yok etmektedir. Buna rağmen bize gerçekçi çözümü sunabilecek en önemli kaynak güvenlik güçleridir. Benzeri bir durum yaşamanız durumunda hiç zaman kaybetmeden güvenlik güçleri ile bu durumu paylaşmalısınız.

Güvenlik güçleri yaptığınız çalıntı ihbarını motosiklet plakasına işledikten sonra olası bir çevirme durumunda hırsızı anında yakalayabilmektedir. Bazı durumlarda da hırsız motosikleti bir kuytu köşeye atabiliyor ve bunu fark eden vatandaşlar güvenlik güçlerine haber verebiliyor. Bu tür bir durumda da yine polise motorun çalındığı haberi verilmesi büyük bir avantajdır.

Güvenlik güçleri bazı durumlarda bölgedeki MOBESE ve yerel güvenlik kameralarını da incelemeye alabiliyor. Eğer motosikletinizin çalındığı alanda MOBESE ve güvenlik olduğunu biliyorsanız, bu durumu güvenlik güçlerine ayrıca bildirebilirsiniz. Bu durumda güvenlik güçleri bu kameraları incelemek için gerekli izinleri talep edebilir.

Motosiklet Çalıntı İlanı Nasıl Verilir?

Kayıp, çalıntı ilanı vermek bazen oldukça yararlı olabiliyor. Bu nedenle basılı veya internetten olmak üzere kayıp çalıntı ilanları yayınlayın. Bunu yapmak için hızlıca bir kayıp ilanı oluşturmalısınız. Bu konu hakkında daha önce Kayıp İlanı Nasıl Verilir, İlan Vermek Neden Önemlidir? Başlıklı bir yazı yayınlamıştık. O yazıyı okuyarak daha etkili bir kayıp ilanı hazırlayabilirsiniz.

Hazırladığımız yazıdan yararlanarak oluşturduğunuz kayıp ilanını çevredeki iş yerlerine, sokak direklerine ve dikkat çeken yerlere asabilirsiniz. Ayrıca internette ve sosyal medyada binlerce kişiyle de paylaşmayı deneyebilirsiniz. İnternette bunu tamamen ücretsiz yapmak için Gören Duyan isimli kayıp, çalıntı ilan sitemizi kullanabilirsiniz. Gören Duyan çalıntı motosiklet ilanları kategorisi ile internet ve sosyal medyanın gücünü kullanarak kayıp ilanınızı anında on binlerce kişiye iletebilirsiniz ve bunu tamamen ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz.

Yereldeki Sanayi ile Görüşmek

Yerelde yer alan sanayi yani motosiklet tamiri ustaları ile görüşmek de oldukça önemlidir. Maalesef motosiklet hırsızları bu işi artık profesyonel denilebilecek nitelikte yaptığı için halka açık olmayan, illegal tamir yerleri var ve bu mekanlarda motosikletler genelde parçalarına ayrılıyor. Fakat yine de yereldeki bir usta ile bu durumu görüşebilir ve gerekirse ödül koyarak ustayı, motoru bulmak için teşvik edebilirsiniz.

Benzeri bir şekilde çevrimiçi satış platformlarında motorunuzun modelini ara sıra kontrol edebilirsiniz. Belki motor kaçak bir yolla satışa sunulmuş olabilir, örneğin ruhsatsız ve plakasız bir şekilde.



Etiketler: çalıntı motosiklet, motosiklet