× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Köpeğinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren Davranışlar


Köpekler gerçekten de çok duygusal hayvanlardır. Bizlerle kurdukları iletişim ve duygu bağı aracılığıyla köpeklerin bu duygularını hissetmek, diğer hayvanlara göre daha kolaydır. Köpeğinizin sergilediği davranışları iyi analiz ederek, köpeğinizin duygu-durumunu daha kolay anlayabilirsiniz.

Köpeğinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren Davranışlar

Köpeklerin mutsuz davranışlar göstermesinin birçok farklı nedeni olabilir. Yapılan araştırmalara göre köpeğinizin yaşadığı basit bir sıkıntı, köpeğinizin depresyona girmesine neden olabilir. Köpeklerin bu denli hassas bir ruha sahip olması, onlara karşı daha hassas yaklaşarak daha kolay idare edilebilirdir.

Bu arada belirtmek isteriz ki tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi köpekte de gözlemlenen mutsuz ve depresif tavırlar yalnızca bir ruh sağlığı sorununu temsil etmeyebilir. Köpeğinizin yaşadığı fiziksel bir problem sonucunda da köpeğinizin benzeri davranışları gösterebilir. Bunun için öncelikle köpeğinizin fiziksel sağlığından emin olmalısınız.

Bu arada belirtmek isteriz ki tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi köpekte de gözlemlenen mutsuz ve depresif tavırlar yalnızca bir ruh sağlığı sorununu temsil etmeyebilir. Köpeğinizin yaşadığı fiziksel bir problem sonucunda da köpeğinizin benzeri davranışları gösterebilir. Bunun için öncelikle köpeğinizin fiziksel sağlığından emin olmalısınız. 

1) Beslenme Düzeninde Problemler

Köpekler gerçekten de yemek yemeyi seven canlılardır. Eğer köpeğiniz yiyeceklerine artık eskisi gibi ilgi göstermiyorsa veya hiç yemek yemiyorsa bir duygu-durum bozukluğundan söz etmek mümkündür. Fakat düşük bir ihtimal de olsa köpekleriniz duygu-durum bozukluğu yaşarken çok fazla yemek yeme eğilimi gösterebilir. Burada önemli olan köpeğinizin mevcut yemek düzenini aşırı seviyelerde bozmasıdır. Bunu iyi bir şekilde takip etmelisiniz. 

2) Uyku Problemleri

Köpekler, insanlara göre biraz daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Köpekler çok miskin hayvanlar olmasa da sağlıklı bir yaşam devam ettirebilmek için günün yarısını uyuyarak geçirmeyi tercih ederler. Köpekler mutsuz olduklarında ise çok fazla uyumaya başlayabilir. Çok nadir de olsa köpekler çok az uyumaya başladıklarında da bir depresif halinden bahsetmek mümkün olabilir fakat köpeklerin az uyuması genelde fiziksel problemlerle ilişkilendirilmektedir.

3) Aktivitelerden Kaçınma

Köpek dostlarımız oldukça oyuncu canlılardır eğer köpeğiniz son dönemde oyuncaklardan ve aktivitelerden kaçınma eğilimi göstermeye başladıysa, köpeğinizi iyi bir şekilde takip etmeniz gerekebilir. 

Köpeğiniz normalde oyuncakları seviyorsa ve belirli bir dönemden sonra oyuncaklara olan ilgisini kaybettiyse bir sorun var demektir. Eğer köpeğiniz zaman zaman oyuncaklarıyla oynamak istemiyorsa bu durum gayet normaldir.

Aynı şekilde köpekler egzersiz yapmayı da çok severler. Eğer köpeğinizin enerjisi düşükse ve hatta yürüyüş dahi yapmak istemiyorsa, köpeğiniz depresif bir halde olabilir. 

4) Gizlenme Eğilimi

Genelde depresif hisseden kedilerde gözlemlenen gizlenme eğilimi, köpek dostlarımızda da zaman zaman görülebilir. Köpekler, depresif zamanlarında evin içinde güvenli buldukları bir yere saklanarak, kendilerini gizlemeye ve korumaya çalışabilirler.

5) Saldırganlık

Köpeklerin saldırganlık eğilimi göstermesi direkt olarak bir depresiflik belirtisi olmasa da dikkate değer bir davranış biçimidir. Köpeğinizin normal şartlarda gayet sakin ve saldırgan olmayan tavrı bir anda saldırgan bir tavra dönüştüyse, bu konuda yapmanız gereken önce köpeğinizin fiziksel durumunu kontrol etmektir. Eğer fiziksel olarak herhangi bir sorun yoksa köpeğinizin duygu-durum sorunları yaşadığını düşünebilirsiniz. 

6) Vücutlarına Olan İlgilerinin Artması

Köpekler mutsuz hissettikleri dönemde kendi vücutlarına daha çok dikkat ederler. Genelde patilerini yalayıp, çiğneyerek onları temizlemeye veya kaşımaya çalışırlar. Fakat köpekler bu tür davranışları genelde mutsuz hissettiklerinde, kendilerini rahatlatmak için gerçekleştirmektedir. Eğer köpeğinizin patisinde herhangi bir fiziksel yaralanma veya böcek ısırığı benzeri bir şey yoksa, bu davranış duygusal bir problemi gösteriyor olabilir.

7) Etraftaki Nesnelere Saldırma

Diğer bir saldırganlık türü olarak köpeğiniz etrafındaki nesnelere zarar verecek seviyede saldırganlık göstermeye başladıysa, bu davranış duygusal problemlerin göstergesi olabilir.  



Etiketler: Köpekler