Kedilerin neşeli ve hareketli canlılar olduğunda insanların büyük kısmı hem fikir fakat kediler de tıpkı biz insanlar gibi zaman zaman mutsuz olabilirler. Hatta kedilerin de en az insanlar kadar çok farklı duygu durumlarına sahip olduğunu da belirtmek isteriz.
Eğer kedinizin mutsuz olduğunu nasıl anlayacağınızı bilmiyorsanız, sizler için birtakım kedi davranışlarının analizlerini derledik. Öncelikle yazıda yer alan bilgilerin kedinizin duygu durumunu net bir şekilde karşılayamayabileceğini belirtmek isteriz. Kedinizin sergilediği bu davranışlar bazı kedilerde mutsuzluk belirtisi olabilirken bazı kedilerde de gündelik olarak sergilenen bir davranış olabilir. Bu nedenle kedinizin duygu durumunu takip etmek ve duygu durumundaki değişiklikleri algılamak tamamen sizin elinizde olan bir şey. Buraya yer alan bilgiler sizlere yardımcı olmak amacıyla birçok kedi sever ve uzman veterinerler tarafından kabul görmüş yorumlardan hareketle derlenmiştir.
Mutsuz Kedi Davranışları
Bir kedinin mutsuz olmasının altında yatan nedenler psikolojik nedenler olabileceği gibi fiziksel bazı sorunlar nedeniyle de kediniz mutsuz bir durumda olabilir. Eğer kediniz mutsuz görünüyorsa öncelikle kedinizin fiziksel sağlığının yerinde olduğundan emin olmalısınız.
Kedilerin gizlenme eğilimi göstermesi esasında çok da anormal bir durum değildir. Her kedinin zaman zaman kendine zaman ayırmak için belirlediği “gizli” alanlar vardır. Fakat kediniz sürekli olarak bu gizli yerlerde kendi başına zaman geçirmeye başladıysa burada bir sorun var demektir. Kediler genelde fiziksel olarak iyi hissetmediklerinde kaçınma ve gizlenme dürtülerini takip ederken, psikolojik olarak da kendilerini mutsuz hissettiklerinde benzeri dürtüleri takip edebilirler. Bunun en büyük nedeni kedilerin mutsuzken, fiziksel olarak da güçsüz hissetmesi ve bu nedenle ürkek bir tavır sergilemeleridir.
Kedilerin miskin hayvanlar olduğunu hepimiz biliyoruz. Kedilerin ortalama uyku süresi ise günde 12 ile 16 arasındadır. Kediniz bu sürelerin çok üstünde ve çok altında bir ortalama ile uyuyorsa, bu bir problemin göstergesi olabilir.
Kimi kediler ses çıkarmayı çok severler fakat kedilerin çıkardığı sesler büyük oranda çok değişik değildir ve onların duygularını yansıtır. Eğer kediniz daha önce çıkarmadığı sesleri çıkarmaya başladıysa, sizi uyarmaya çalışıyor olabilir. Bu çok fazla mırıldanma ya da değişik bağırışlar olabilir.
Kedilerin, biz insanlar gibi konuşamaması nedeniyle çok gelişmiş bir beden dilleri vardır. Kedilerin vücut dilleriyle konuştuğunu söylersek yanlış söylemiş olmayız. Kediniz eğer tüylerini kabartmış, kuyruğunu bacaklarının arasına doğru sıkıştırmış bir durumdaysa bir problem var demektir.
Kedi dostlarımız, tıpkı biz insanlar gibi depresif hissettikleri zamanlarda beslenme ile çeşitli problemler yaşarlar. Eğer kediniz aniden yemek yemeyi bıraktıysa veya aksine çok fazla yemek yemeye başladıysa, bir problem var demektir.
Eğer kediniz normalden fazla saldırganlık eğilimi gösteriyorsa bu durum kedinizin bir tehdide karşı tepki gösterdiğini anlatıyor olabilir. Kediler mutsuz olduklarında etrafındaki bazı şeyleri tehdit olarak algıyabilir.
Kediler kendi öz bakımlarını, gündelik rutinleri içerisinde gerçekleştirmeyi seven canlılardır. Eğer kediniz bakım rutinini aksatmaya veya azaltmaya başladıysa bu bir sorunun göstergesidir. Aynı şekilde kediler yine kendilerini olması gerekenden çok temizliyorsa da bu durum anormaldir. Aşırı temizlenmeye başlayan kediler, zamanla tüylerini olması gerekenden fazla dökmeye başlayacaklardır ve kel kalabilecekleri bölgelere neden olabilirler.
2 Ay Önce
3 Ay Önce
3 Ay Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce