Kedilerin Güven Problemi Yaşadığı Nasıl Anlaşılır?
Güzel tüylere sahip, bazen asabi ama çoğu zaman oldukça tatlı olan dostlarımız, kediler esasında gerçekten de hassas canlılardır. Bu nedenle tüm kedi dostlarımız mutlu bir hayat sürmeden önce güvende olduklarını hissetmek isterler. Kedinizin yaşayacağı olası bir güven problemi onların hayatlarının mutlu olmasını engeller ve kedinizin sürekli olarak çevresinden korkan, çekingen bir ruh yapısına sahip olmasına neden olur. Bu durum kediden kediye değişmesine karşın kediler asabi olabileceği gibi oldukça çekingen ve korkak da olabilir.
Kedinin güven problemi yaşadığı nasıl anlaşılır?
Öncelikle bu durumun her kedide aynı şekilde tepki vermediğini az önce belirttiğimiz gibi aklımızda tutmamız gerekiyor.
1) Kedinide ısırma, tırmalama, hırlama tepkileri varsa;
Eğer kediniz ısırma, tırmalama, hırlama gibi agresif hareketler sergiliyorsa burada bir problem var demektir. Kediniz bu tür agresif hareketleri yalnızca kızgın olduğu dönemlerde sergilememektedir. Kediniz eğer gerçekten de güven duygusunu yitirmeye başladıysa ve hatta yitirmişse size ve çevresindekilere karşı oldukça saldırgan bir tutum sergileyebilir.
Bu durumun en büyük nedeni ise kedinin etrafında gördüğü her şeyi bir tehdit unsuru olarak algılamasıdır. Bu nedenle kedi gördüğü her tehdide karşı savaşmak için saldırgan tavırlar gösterecektir.
2) Evin farklı bölgelerinde idrar yapıyorsa
Kedilerde davranış bozukluğu denilince akla gelen ilk davranış bozukluklarından birisi kum kabının dışında yer alan bir bölgeye idrarını yapma problemidir. Bu durumun en büyük nedeni de kedinin bölgede varlığını hissetirmek için bir kanıt bırakmasıdır. Eğer kediniz benzeri bir hareket sergiliyorsa, stresli olduğunu veya korku yaşadığını gösterebilir.
Kediler güvensiz hissettiğinde sık sık ortaya çıkan bu problem, kedinizin halılara, koltuklara ve herhangi bir eşyanın üzerine idrarını yapması şekilnde gerçekleşmektedir. Bu durum çoğu zaman davranış bozukluğu olarak karşımıa çıksa da kedinizin idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bir problemi de olabilir. Bunu anlamak için en kısa sürede bir veterineri ziyaret etmekten geçmektedir.
3) Kediniz sık sık saklanmaya mı başladıysa
Eğer kedinizi gün içinde sık sık aramaya başladıysanız, bu durum bir problemin işaretçisi olabilir. Kediniz gün içerisinde mobilyaların altına, karanlık bölgelere veya evin herhangi bir yerine saklanmaya başladıysa bu kedinin güven hissetmediğinin bir göstergesi olabilir.
Kedilerin göstermiş olduğu bu saklanma davranışı, özellikle eve gelen bir misafir olduğunda ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni kedinin yabancı bir unsurdan korkmuş olabileceğidir. Peki ya her saklanma durumu bir davranış bozukluğu ve güvensizlik problemini mi işaret eder? Cevap, hayır. Kediler oyuncu oldukları kadar da miskin canlılardır. Bu nedenle uykuya dalmak istediklerinde hiçbir şekilde rahatsız edilmek istemezler ve bu nedenle uykuya dalmak için saklanma eğilimi gösterirler.
4) Anormal sıklıkla miyavlıyorsa
Kediniz anormal sıklıkla miyavlama davranışı sergiliyorsa bu durumda da dikkat etmeniz gerekmektedir. Kediniin sık sık miyavlaması, bir tür güvensizlik problemine işaret ediyor olabilir. Kedi yaşadığı bu güvensizlik durumundan kurtulmak için ve dikkat çekmek için sıklıkla miyavlar. Bu durum ayrıca kedinizin canının sıkıldığının da göstergesi olabilir. Endişe etmeye başlamadan önce kedinizi iyi gözlemleyin ve onunla oyun oynamayı deneyin.
5) Diğer davranışlar
Bahsettiğimiz davranış ve tepkilerin ötesinde kedileriniz farklı davranışlar göstererek güvende olmadıklarını sizlere hissettirebilir. Örneğin kedinizin kuyruğu sürekli olarak aşağıya doğru bakıyorsa, bu onun güvende olmadığını gösterebilir.
Güvensizlik durumunda kedilerin göz bebeklerinde de bir büyüme gözlemlenir. Kediler korkmuş gibi hissetiklerinde göz bebekleri büyüyebilir. Benzeri bir durum kedinin agresif olduğunda, göz bebeklerinin küçülmesi olarak gözlemlenmektedir.
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce