× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Kediler Neden Tüy Döker? Kedilerde Tüy Dökümü Nasıl Engellenir?


Sevimli dostlarımızın tüy dökme problemi bazı durumlarda oldukça fazla olabiliyor. Onlarla yaşamak oldukça keyifli olsa da fazla tüy dökülmesi büyük bir problem yaratabilir. Kediler neden tüy döker ve kedilerde tüy dökümü nasıl engellenir?

Kediler Neden Tüy Döker? Kedilerde Tüy Dökümü Nasıl Engellenir?

Kedilerde tüy dökülmesi esasında gayet doğal bir olaydır fakat minik dostunuz çok fazla tüy dökmeye başladıysa burada büyük bir problem olabilir. Bu nedenle kedinizin tüy dökümünü kontrol etmeniz sizin için ve kediniz için oldukça yararlı olabilir. Minik dostlarımız ile birlikte yaşarken onların güzel tüyleri bizlerde güzel bir his yaratsa da fazla dökülmesi birtakım problemler yaratabilir. Fazla kedi tüyü, evin çok daha kirli görünmesine ve sizleri rahatsız etmesine neden olabilir.

Kedi sahiplerinin en çok şikayet ettiği konulardan birisi de bu sağlık sorunlarına bağlı olabilecek kedi tüyü dökme sorunudur. Kedi tüylerinin dökülmesi, kedilerin doğasında yer alan ve onların kontrolünün dışında olan bir durumdur.

Kedilerin neden tüy döktüğünü tam olarak tespit etmek bir kedi sahibi için bazen zor olabilir. Ama bu yazımızda kedinizin neden tüy döktüğüyle ilgili birkaç bilgi vereceğiz ve bu örnekleri detaylandırarak sizler için ipuçları sunacağız. Bu bilgilere rağmen kedinizin fazla tüy dökme sorunu varsa hiç zaman kaybetmeden veteriner hekiminiz ile görüşmeniz ve gerekli muayeneleri yaptırmanızı öneriyoruz. Kedinizin tüy dökme problemi bazen basit bir neden olabilirken bazen de ciddi nedenlerden dolayı olabilir.

Beslenmeye Bağlı Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kedilerin beslenme konusu oldukça önemlidir ve bazen de karışıktır. Bu nedenle kedinizin beslenmesine oldukça dikkat etmelisiniz. Eğer kediniz yetersiz veya düzensiz bir beslenme düzenine sahipse tıpkı biz insanlar gibi bu onlarda birtakım sorunlara yol açacaktır. Düzenli bir beslenme düzenine sahip olmayan kedilerde tüy dökülmesinin görülmesi oldukça yaygındır. Kedinizin tüy dökme problemi bulunuyorsa mutlaka beslenmesini de gözlemlemelisiniz.

Kedilerde beslenme bozukluklarına bağlı olarak birtakım sorunlar yaratabilirken, bazı besin maddelerini çok fazla tüketmeleri de sorun yaratabilmektedir. Atalarımızın dediği gibi "azı karar, çoğu zarar". Eğer kediniz çok fazla protein içeren besin maddesi tüketiyorsa bu protein fazlalığına bağlı olarak kediniz fazla tüy dökebilir. Benzeri bir vitamin sorunu da B vitamininde karşımıza çıkmaktadır. Kedinizin B vitamini eksikliği bulunuyorsa mutlaka bu eksiklik giderilmelidir. Aksi takdirde B vitamini eksikliğine bağlı olarak kediniz tüy dökebilir. Kedinizin vitamin takviyesine ihtiyacı olup olmadığını öncelikle bir uzman veterinerin yapacağı tahliler sonrası öğrenmelisiniz.


Evde kedinizi beslerken kendi kendinize evde yapabileceğiniz beş mama tarifini daha önce Kedinize Evde Yapabileceğiniz 5 Mama Tarifi başlıklı yazımızda paylaşmıştık. Aynı zamanda kedinizin mamasını değiştirmeniz de kedinizde bir beslenme problemi yaratabilir. Kedi Maması Nasıl Değiştirilir? başlıklı yazımızdan yararlanarak kedinizin mamasını değiştirken bir sorun yaşamadan nasıl değiştirebileceğinize dair detaylar bulabilirsiniz.

Kedilerde Hastalığa Bağlı Tüy Dökülmesi

Kedinizde tüy dökülmesi probleminin diğer önemli bir nedeni de maalesef kedinizin yaşadığı bir hastalık olabilir. Kedi dostlarımız bir hastalık geçirdiğinde bunu tüylerini de yansıtabilirler, bu onların doğasında bulunmaktadır. Kedinizin yaşadığı bazı hastalıklar onun tüylerinin aşırı dökülmesine neden olabilir. Kedinizi hastalıklardan korumak için hijyenine dikkat etmenin yanında düzenli veteriner kontrolünden de geçirmeniz oldukça önemlidir. Bunun yanınca az önceki maddede bahsettiğimiz gibi düzenli bir beslenmeye de sahip olması önemlidir.

Kedinizin aşılarını düzenli olarak yaptırmanız ve veteriner tarafından düzenli olarak kontrolden geçmesi onun hastalık kapma riskini oldukça azaltan en önemli faktördür. Kedinizin hastalığı önlenmediği sürece fazla tüyme dökme problemi de giderilemeyecektir.

Strese Bağlı Kedilerde Tüy Dökülmesi


Stres tüm canlılar için oldukça büyük bir problemdir. Bu nedenle kedinizin yaşayacağı bir stres de onun tüylerinin dökülmesine neden olabilmektedir. Kedilerin duygusal bir canlı olması nedeniyle çokça stres yaşaması da mümkün olabilmektedir. Mental yönden gücünü kaybeden kediler hızlı bir şekilde tüylerini de dökmeye başlayacaktır. Kedinizin evde yalnız kalması ve ona yeterli ilgi göstermemeniz kedilerde ciddi manada bir stres yaratmaktadır.

Kedinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 7 İşaret! başlıklı yazımızda daha önce sizlerle kedinizin mutlu olup olmadığını anlamak için birtakım detaylar paylaşmıştık. Kediler Nasıl Mutlu Edilir? İşte Kedilerin Ev Sevdiği Oyunlar! başlıklı yazımızda ise kediniz ile oynayabileceğiniz birtakım oyunları sizlerle paylaştık.

Kedilerde Hormonal Tüy Dökülmesi

Kedinizin yaşadığı hormonal değişiklikler kedinizin tüylerinin fazla dökülmesine neden olabilir. Örneğin kediniz hamilelik veya çiftleşme gibi hormonal değişikliklerin fazla yaşandığı bir dönemde ise tüy dökmesi gayet doğaldır. Kediler bu dönemlerde sıradan günlerine göre farklı davranır. Kedinizin bu dönemlerde sorun yaşamasını istemiyorsanız kısırlaştırmanız tavsiye edilmektedir. Kedinizi kısırlaştırmanız birçok veteriner tarafından tavsiye edilse de nihai karar tabi ki sizdedir.

Hormonal değişikliklerin fazla yaşandığı dönemlerse ise özel bakım şampuanları ve özel bakım taraklarını daha fazla kullanmayı deneyebilirsiniz.

Kedilerde Mevsimsel Tüy Dökülmesi

İklim değişiklikleri tüm canlılar üzerinde geçici etkiler bırakabilmektedir. Eğer bir mevsim geçişi dönemindeyseniz, kedinizin tüy dökmesi oldulça doğaldır. Bu dönemde tüy dökülmesi ayrıca çok yaygındır ve çoğu zaman da gereklidir.




Etiketler: kedilerde tüy dökülmesi, kedilerde tüy dökülmesi nasıl engellenir, kedilerde tüy dökülmesi neden olur