× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Kediler evde yalnız bırakılır mı?


Kedilerin evde yalnız başlarına yaşayabildikleriyle ilgili birçok hikaye duymuşsunuzdur. Kedinin ailesi uzun yaz tatillerine çıkarken, kedi evde yalnız başına gayet uslu bir şekilde rahatça yaşabilmiştir örneğin. Peki ya bu durum gerçekten de doğru mu? Bir kedi evde yalnız bırakılır mı?

Kediler evde yalnız bırakılır mı?

Kediler gerçekten de yalnız kalabilmeleriyle ünlenmiş canlılardır, kedilerin bu üne sahip olması aslında çok da doğru değildir. Kediler her ne kadar yalnız yaşayabilen canlılar olsa da kedi dostlarımız bu durumu çok da tercih etmek istemez. Hatta birçok kedi yalnız başına yaşabilecek kapasitede dahi değildir. Kediler, sahipleri ile kurdukları güçlü bağlar sonrasında her zaman yanlarında birilerini isteyen sosyal canlılardır. Aynı şekilde kedinizin evde farklı bir hayvan dostu varsa onunla da sıkı bir bağ kurarlar. Yine de kediniz evde bir süre yalnız kalmak zorundaysa bu süreyi 1-2 gün ile sınırlandırmak en doğrusudur.

İşteyken kedim yalnız kalsa sorun olur mu?

Kedilerin yalnız kalmasıyla ilgili sorular aslında tam da bu noktada başlıyor. Bir evcil hayvan dostu edinmek isteyen kimseler, uzun süre evde kalamıyorsa genelde bir kedi sahiplenmeyi tercih ediyorlar. Kedilerin gıda ve tuvalet ihtiyacını evde yalnız başına gerçekleştirebilmesi nedeniyle, kediler çok da dışarıya bağlı hayvanlar değillerdir. Köpeklerin düzenli olarak yürüyüşe çıkarılması gerektiği için kediler genelde daha çok tercih edilen canlılar oluyorlar.

Bu nedenle siz iş yerinizdeyken kedi dostunuzu evde yalnız bırakmak istiyorsanız, bu durum 8-12 saat ile sınırlı olacağı için herhangi anormal bir şey ve riskli bir durum yoktur. Kedilerin bu süre zarfı içinde mamasız ve susuz kalması çok mümkün olmadığı gibi mamasız ve susuz kalsa da çok büyük bir problem yaşanmayacaktır. Fakat kediniz bu sürelerin de üzerinde yalnız kalırsa birçok problem yaşama riskleri var.

Bir kedi uzun süre yalnız bırakılırsa ne olur?

Bu konuda aslında tek bir net yanıt vermek mümkün değil. Az önce de bahsettiğimiz gibi kediler de sosyal canlılardır ve sürekli olarak yanlarında bir arkadaş isterler. Uzun süre yalnız kalan kediler eğlenecek, uğraşacak bir şey bulamadıklarında sıkılabilir ve depresif bir moda bürünebilirler. Eğer ortalama bir sürede yalnız kalacak kediniz varsa kedinize yatacak kadar mama ve suyu farklı yerlere koymalısınız. Böylece hem mama bitme riski yoktur hem de kediniz depresyona girse bile yemek yememe alışkanlığı edinemez. 

Ayrıca kediniz eğlence ihtiyacı giderilmesi için onu eğlendirecek oyuncaklar koyabilirsiniz. Örneğin oyun topları, oyun tünelleri, hareket eden fareler.

Fakat tüm bunlara rağmen uzmanlar kedilerinizi 24 saatten fazla yalnız bırakmanızı çok da önermemekle birlikte 1-2 günlük sürelere kadar herhangi bir büyük problem yaşanma oranının düşük olduğunu da belirmektedirler. Eğer uzun süre evde kalamayacaksanız, aile üyenizden birisine veya bir arkadaşınıza evi aralıklarla ziyaret etmesini söyleyebilirsiniz. Eğer bu durum pek mümkün değilse kedilere otel hzimeti veren bir yerle anlaşabilirsiniz. Aksi takdirde kediniz mamasız kalabilir, kirli tuvaleti kullanmak zorunda kalabilir ve kirli sulardan içmek zorunda kalabilir.



Etiketler: kediler yalnız bırakılabilir mi