Köpeklerde hamilelik, sevgili evcil hayvanınıza bakmak için harika bir zaman olabilir. Hamile bir köpek, tıpkı insanlar gibi hormonlarda, kiloda, iştahta ve davranışlarında değişiklikler yaşar.
Köpeğinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız, köpeklerde hamilelik belirtilerini araştırmak başlamak isteyebilirsiniz. Birçok işaret, ilk ay neredeyse geçene kadar görünmez, bu nedenle değişiklikleri fark etmeye hazır olmalısınız.
Hamile köpeğinizin bu süre zarfında daha fazla şefkat ve ilgiye ihtiyacı olacaktır. Hamile köpeği yorucu faaliyetlere zorlamamaya dikkat edin ve hamile köpekler için ilaçlar ve yiyecekler konusunda bir veterinere danışın. Veteriner hekiminiz hamile köpekler hakkında en iyi bilgi kaynağıdır, ancak köpeklerde hamileliğin belirtileri, davranışları ve bakımı ile ilgili aşağıdaki açıklama da yardımcı olabilir.
Köpeklerde hamilelik belirtilerini bilmek, hamile köpeğinize bakmaya hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Çiftleşme olmadığı sürece, köpekler çiftleşmeleri konusunda ayrık olabilir ve ellerinizde hamile bir köpeğiniz olduğunu fark etmeyebilirsiniz.
Hamileliğe yaklaşık bir ay kala vajinal akıntı ve ayrıca meme başlarında şişlik olmaya başlayacaktır. Hamile köpeğin türüne ve boyutuna bağlı olarak karın, iyi bir hamilelik belirtisi olabilir. Karın genellikle yüzde 20 ila 50 şişer, ancak bu, hamile köpeğin doğum yapmasından birkaç hafta öncesine kadar fark edilmeyebilir.
Köpeklerde hamilelik belirtileri görülüyorsa, veteriner hekime danışın. Veteriner hekiminiz ultrasonla, karnınızı hissederek ve hamile köpekler tarafından üretilen hormonları tespit etmek için bir endokrin testi kullanarak hamile bir köpeğiniz olduğunu doğrulayabilir.
Hamile köpeklerin davranışları, kısmen hormonal değişiklikler nedeniyle ve tüm memelilerin yaşadığı aynı annelik doğası nedeniyle değişecektir.
Hamile köpekler daha az aktif ve uyuşuk hale gelebilir ve normal yiyecekler yemek istemeyebilir. Hamilelik komplikasyonlarının bir işareti olabileceğinden, hamile köpek geri çekilirse veya iştahını kaybederse dikkatli olun. Bununla birlikte, hamile köpeklerin iştahı da etkileyebilecek hormonal değişiklikler nedeniyle sabah bulantısı yaşaması normaldir. Hamile köpeklerin bu davranışları da depresyon belirtileridir, bu nedenle bu davranışlar kalıcı ise veteriner hekime danışmak isteyebilirsiniz.
Köpek yeri çizebilir ve bazı köpekler yiyecekleri ve diğer eşyaları biriktirmeye başlayabilir. Bu, iç içe geçme dürtüsü yaşamaya başlayan hamile köpekler için normal bir davranıştır. Hamile köpeklerin davranışlarındaki bir başka değişiklik de davranışlarıdır. Hamilelik sırasında, köpeğiniz alışılmadık şekilde gürültüye ve yabancılara karşı rahatsız olabilirken, diğerleri daha fazla ilgi ve şefkat ister.
Hamile köpeklerin bakımı, köpeğin ve yavrularının sağlığı ve beslenmesi açısından önemlidir. Protein, yağ ve mineral içeriği yüksek hamile köpeği premium yetişkin mamalarını kullanın. Hamile köpeğin beslenme ihtiyacı normal oranın yaklaşık bir buçuk katı oranında artış gösterecektir, bundan dolayı hamile köpekler için daha fazla mama satın almanız gerekebilir.
Güçlü ve sağlıklı yavru köpekler için ekstra beslenmeye ihtiyaç duyacağı için hamile bir köpeğin yiyeceklerini saklamayın. Hamile köpekler için performanslı yiyecekler hakkında tavsiyeler için veterinerinize danışın. Hamile köpek de daha sık, ancak daha küçük miktarlarda yiyebilir. Bu normaldir, özellikle sabah bulantısı yaşıyorsa.
Diğer zamanlarda hamile köpekler için daha fazla yiyecek gereklidir çünkü aniden açlık çekebilir. Bu aynı zamanda normaldir, özellikle köpeklerde hamileliğin son birkaç haftasında, bu, yavruların fetal büyümesinin en yüksek olduğu zamandır. Hamile köpekler için yiyecek artışı, emzirmenin ilk birkaç haftasında devam edebilir.
Hamile köpeklerin bakımı, doğmamış yavruları ve anneyi riske atabilecek obezite ve kan şekeri sorunları endişesini içerir. Bununla birlikte, hamile köpeği istilacı veya aşırı bir diyet değişikliğine sokmanın zamanı değildir. Ayrıca, veteriner hekime danışmak, kan şekeri sorunları olup olmadığını keşfetmenize yardımcı olabilir.
Hamile köpeklere bakarken besin takviyeleri eklemek genellikle iyi bir fikir değildir. Çok fazla kalsiyum veya diğer mineraller ve vitaminler, hamile köpeğin sağlığı ve yavruları ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Hamile köpekler için egzersiz yoğun olmamalıdır. Hamile köpeği köpek gösterilerine götürerek veya itaat eğitimine göndererek köpeğin durumuna stres eklemeyin. Tüm hamile annelerde olduğu gibi, doğal olarak köpeklerde de hamilelik sakin ve yorucu olmayan egzersiz anlamına gelmektedir.
Düzenli kısa yürüyüşler ve hafif oyun süresinin yanı sıra dikkat, hamile köpekler için iyi egzersizlerdir. Hamile köpeği aşırı uyarmamalı ve aynı zamanda uyuşuk olmasına da izin vermemelisiniz.
Köpeklerde hamileliğin son üç haftasında, hamile köpeğin diğer köpeklerden ve hayvanlardan ayrılması önemlidir. Hamile köpekler için iç mekanda egzersiz yapmak, bu süre zarfında açık havada yürüyüşlere tercih edilir.
Bu, onun ve köpeğinin sağlığını etkileyebilecek parazitlere ve hastalıklara yakalanmasını önleyecektir. Hamile köpekler için son üç hafta boyunca iç mekanda egzersiz yapılmasının bir başka nedeni de, ölü doğan yavrulara neden olabilen ciddi bir hastalık olan köpek uçuğu olasılığıdır.
Pire, solucan ve parazit gibi aşı içeren hamile köpeklere yönelik tedaviler, bir veterinere danışılmadan evde uygulanamaz. Hamile köpeklere yönelik olarak çok az tedavi yöntemi bulunmaktadırr ve ilaçlardan mümkün olduğunca sakınmak, doğmamış yavruları koruyabilir.
Yuvarlak kurt ve pireler gibi dış ve iç parazitler özel tedaviler gerektirir. Yavruları doğumda bu parazitlere maruz bırakmak istemediğiniz için veteriner hekime danışmanız önemlidir.
Hamile köpekler için tüm kalp kurdu tedavileri güvenlidir. Yeni doğan yavruları maruziyetten korumak için önemli olan birkaç yuvarlak kurt ve kancalı kurt tedavisi vardır. Bununla birlikte, hamile köpeklere yönelik olarak uygulanan tüm pire tedavileri güvenli olmamaktadır. Şu anda, köpeklerde hamilelik için yalnızca Capstar ve Revolution pire tedavileri özel olarak onaylanmıştır.
Köpeklerde hamilelik yaklaşık 63 ila 65 gün sürer. Hamile köpeklerin doğum sürecine boğmaca denir. Hamile köpeğin, boğmadan en az üç hafta önce bir veteriner tarafından muayene ettirilmesi önemlidir; bu hem annenin hem de yavru köpeklerin sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Köpeklerde hamileliğin son birkaç haftasında, köpek sahibine çok bağlanabilir. Bazı hamile köpekler, sahiplerinin yanına gelene kadar boğulmayacaktır, bu nedenle hamileliğin sonlarına doğru tatile çıkma konusunda dikkatli olun. Hamile köpek, yavrularını boğmak için sessiz ve güvenli bir yer de arayacaktır. Çok az kullanılan büyük bir dolap veya yatak odası gibi tenha bir alan, kese için iyi sonuç verecektir.
Yavru köpekler için sağlam bir çırpma kutusu bulundurarak hazırlayın. Bu, annenin yavrularına bakabilmesi için alçak, geniş bir kutu olmalıdır. Doğum sırasında açığa çıkan sıvıları emmesi için çırpma kutusunu gazete kağıdıyla sarın.
Köpeğinizin karnı büyümeye başladıkça daha yorgun, susuz ve sinirli davranmaya başlayabilir. Telaşlı aile hayatından ayrı dinlenmek istediğinde gidecek bir yeri olduğundan emin olun. Çoğu köpek, sahiplerine yakın kalmak isteyecektir, ancak rahatsız edilmeyecekleri ve yuvalanmaya başlayabilecekleri kısa süreleri kendilerine takdir edebilir. Yukarıda belirtildiği gibi, yavru köpekler için birkaç gün veya hafta önceden bir yumurta kutusu sağlayın. Temiz ve kuru bir yerde saklayın ve diğer hayvanların veya çocukların etrafına dolanmasına izin vermeyin, çünkü koku oraya gelmeye hazırlanan anneyi alarma geçirebilir.
Hamile köpek doğumdan kısa bir süre önce gazetelerde hışırtı atabilir, hatta yuva yapma ya da yumurtlama için hazırlanırken aile kıyafeti parçalarını yumurtlama kutusuna taşıyabilir. Işıkları düşük tutarak ve aile üyelerini veya ziyaretçileri bölgeden uzak tutarak tenha alanını koruyun. Hamile bir köpeği ürkütebilecek veya üzebilecek, yeni bir halı taktırmak veya aşina olduğu uzun süreli mobilyaları kaldırmak gibi şeyler yapmaktan kaçının. Alışılmadık kokular, sesler ve görüntüler, boğmaya hazırlanan köpeği üzebilir.
Bir hayvan sahibinin amacı, evcil hayvanın hamileliğinin bu kritik döneminde evin mümkün olduğunca sorunsuz ve sakin bir şekilde çalışmasını sağlamak olmalıdır. Mümkünse, ziyaretçilerin uzun süreli kalışlarını veya çocukların çok sayıda yatılı misafirleri olmasını erteleyin. Köpeklerin çoğu iyi uyum sağlar, ancak gergin veya güvensiz bir hamile köpek, bebeklerini doğurmak için başka, daha uzak ve daha az maruz kalan bir alan arayabilir.
Evdeki çocuklara dişi köpeğinizin yavrular beklediğini ve ona nazikçe ve özenle davranmaları gerektiğini hatırlatın. Çoğu köpek her zamanki gibi boğuşmaya ve oynamaya devam etse de, doğum tarihi yaklaştığında köpeği çok heyecanlandırmamak, komplikasyonların ortaya çıkması ihtimaline karşı iyi bir fikirdir. Artan çevresi ve olası doğum öncesi doğum eylemi ile nefes nefese normalden daha çabuk çıkabilir ve eskisinden daha sık kestirmeye ihtiyaç duyabilir. Her zaman önünde su bulundurun.
Doğum sırasında köpeğiniz, doğanın yoluna girmesine izin vermenizi takdir edecektir. Yardımınıza ihtiyacınız varsa, sakin olun ve odaklanın. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu son şey, acil bir durumda yavrularını doğurmaya çalışan histerik veya sinirli bir sahiptir.
Köpeğinizin hamileliğinin son birkaç haftasında veterinerin numarasını göze çarpan bir yere asın. Bu saatlerde doğum veya ilgili zorlukların ortaya çıkması ihtimaline karşı mesai saatleri dışında ve hafta sonları için acil durum numarasını alın. Hamile köpeği ait olarak doğum belirtileri için günde bir veya iki defa kontrol edin. Ayrıca doğum olması gerektiği gibi ilerlemiyorsa, sıkıntı belirtilerini araştırın. İşler kötüye giderse, köpeğinizin olası acil nakliyesi için bir araba bulundurun. Genel olarak, hayvanlarda doğum doğal bir süreçtir ve çoğu, çok az sorun yaşar. Ancak daha sonra pişmanlık duymamak için her ihtimale karşı hazırlıklı olmak iyi bir fikirdir.
Köpeklerde birkaç hamilelik belirtisi vardır, ancak bunlar genellikle çiftleşmeden bir ay sonra ortaya çıkmaz. Bu nedenle, köpek hamile ise veterinerinize danışmanız önemlidir. İnsan anneler gibi hamile köpekler de davranışlarını etkileyebilecek hormon değişiklikleri ve yuvalama ihtiyaçları yaşarlar. Yukarıdaki ipuçlarını takip etmek, köpeğinizin hamilelik sırasında rahat ve güvenli olmasını sağlayacak ve ayrıca sağlıklı, mutlu yavrular doğurmasını sağlayacaktır.
2 Ay Önce
2 Ay Önce
2 Ay Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce
4 Yıl Önce