× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Evcil Kedi ile Nasıl Seyahat Edilir?


Söz konusu evcil kediler olunca seyahat etmek oldukça zorlu olabiliyor. Fakat sizlere vereceğimiz birtakım bilgiler ile kediniz ile daha rahat seyahat edebileceksiniz. İşte kediler ile seyahat etme rehberi!

Evcil Kedi ile Nasıl Seyahat Edilir?

Kediler ile seyahat etmeye ilişkin detaylara geçmeden önce sizlere farklı bir yazı önerimiz olacak. Daha önce sizlerle "Evcil Hayvan ile Nasıl Seyahat Edilir?" başlıklı bir yazı paylaşmıştık. Yazının içeriğinin "evcil" hayvandan çok "evcil köpek" olduğunu fark ettikten sonra yeni bir yazı hazırlamak için hemen araştırmalarıma başladım. Bu yazımızda odak noktamız evcil kedi ile seyahat etme olacak. Şimdiden iyi okumalar dileriz.

Önceki yazımızda bahsettiğimiz detaylara ek olarak paylaşmamız gereken ilk bilginin kedilerin seyahat etmeyi sevmedikleri bilgisi olması gerektiğini düşündük. Evet, kediler gerçekten de "evcil" hayvanlardır. Bırakın seyahat etmeyi, kendi yaşam alanından dışarı adım atmayı bile sevmez esasında. Sadece ara sıra macera yaşamak için kapıdan kaçabiliyor veya sokağa atlayabiliyorlar. Kedilerin evlerine bu kadar bağımlı olmasının aslında mantıklı bir nedeni var. Kediler evlerinden uzakta olduklarında kendilerini savunmasız hissedecek şekilde kodlanmışlardır. Bu nedenle eğer bir kediniz varsa ve onunla sık sık seyahat etmeyi planlıyorsanız, bu düşünceden vazgeçmenizi önermek durumundayız. Eğer köpeklerin seyahate alıştırıldığı gibi kedilerin de alıştırılacağını düşünüyorsanız üzgünüm ama yanılıyorsunuz.

Kedi ile Nasıl Seyahat Edilir?

Az önce paylaştığımız bilgiyi sürekli aklınızda bulundurmanız ilk ve en önemli kural. Bundan sonra atmanız gereken en önemli aşama ise kedinizin güvenliğini korumaktır. Kedi ile seyahat etmek esasında çok da zor değildir ama birtakım önlemlerin alınması şartıyla. Kediniz ile bir otomobil, tren, gemi, uçak vs. fark etmeksiniz yolculuğa çıkmadan önce kedinizin rahat edilebileceği ve güvenliğinden emin olduğunuz bir taşıma çantası edinmeniz gerekmektedir. Bu taşıma çantaları kedinizin yalnızca seyahat güvenliğini sağlamakla yükümlü kalmayacak aynı zamanda yeni gidilen bölgede kedinin alışma sürecinde yeni yuvası da olacaklar. Kediler yeni gittikleri bir yerde biraz asabi olabiliyorlar. Bu durum gayet doğal, bu nedenle kediniz yeni ortama alışana kadar onu korumanız ve diğer insanlardan izole etmeniz gerekebilir.

Kedi ile Otomobilde Seyahat Etmek

Otomobilin sürücüsü siz olun veya bir başkası olsun, eğer bir kedi ile otomobilde seyahat ediyorsanız mutlaka iyi bir güvenlik önlemi almalısınız. Kediniz her ne kadar uysal ve seyahat düşkünü olursa olsun hareket halindeki bir otomobilde serbest kalması çok risklidir. Bu risk hem sürücü için hem de kedi için oldukça yüksek seviyededir. Kedinin hırçınlaşması sonucu camdan atlama riskinin yanı sıra kediniz sürücünün dikkatini dağıtabilir veya ona saldırabilir. Bu durum çok tehlikelidir.

Kedinizin güvenliğini ve konforunu sağlamak için seyahate uygun bir çanta edinmelisiniz. Bu çanta iyi hava almalı ve kolayca temizlenebilmeli. Kedini seyahat esnasında büyük ihtimalle idrarını ve dışkısını tutmak zorunda hissetmeyecektir ve günlük rutinin sürdürecektir. Eğer hava soğuksa kedinizin çantası tek taraflı hava alması yani cereyan yapacak türden bir çanta kullanmamalısınız.

Kedinizin bulunduğu çantayı ise yine doğru bir yere yerleştirmelisiniz. Kedinizi asla bagaja koymamalısınız. Aynı zamanda ani fren durumlarında çantanın güvenli olmayacağı bir yerde de durmaması gerekmektedir.


Uçakta Kediyle Seyahat Etmek

Otomobiller özel taşıtlar oldukları için kedi ile seyahat etmek diğer yolculuk türlerine göre görece daha kolaydır. Peki ya bir uçak seyahatiniz varsa ve kediniz de sizinle seyahat etmek zorundaysa ne yapmanız gerekiyor? Kedi ile uçakta seyahat etmek aslında doğru planlandığında oldukça basittir. Bu konuda planınızın ilk parçasını havayolu şirketi oluşturmalıdır. Gideceğiniz rotasyonda evcil hayvanlara izin verilip, verilmediğini öğrenmek tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Bu durum önceden mutlak suretle teyit edilmelidir.

Havayolu şirketleri genelde kedileri seyahat planına dahil etmelerine karşın kedinizin sizin yanınızda seyahat etmesine izin vermemektedir. Bu gayet beklendik bir durumdur. Kediniz seyahat ederken uçağın bagaj bölümünde özel olarak ayarlanan sıcak ve basınçlı bir bölmede seyahat etmektedirler.

Kediler uçakta seyahat edebilir mi? Sorusunun cevabını aslında çoktan vermiş olduk. Bu nedenle böyle bir soru ile yazıyı uzatmanın bir anlamı olduğunu düşünmüyoruz. Burada benzeri bir konuya ek bir cevap vermek istiyoruz. Eğer kediniz hamile ise veya yeni doğmuş (3 aylığa kadar), kedinizin uçakla seyahat etmesini kesinlikle önermiyoruz.

Eğer uçuşunuzda aktarmalı ve direkt seçenekleri varsa seçmeniz gereken uçuş mutlaka direkt olmalıdır. Aktarma yapmak genelde çok tercih edilmese de eğer bir kedi ile uçakta seyahat etmek durumundaysanız, kesinlikle tercih edilmemelidir. Aktarmalar arasında kediniz huysuzlanabilir ve ayrıca aktarma telaşında kediniz fazla hırpalanabilir.

Kedi ile seyahat ettikten sonra varış noktasında neler yapmalısınız?

Kediniz ile seyahat ettikten sonra varış noktasına vardığınızda da dikkat etmeniz gereken birtakım detaylar bulunmaktadır. Konaklayacağınız yere vardıktan sonra kedinin güvenliğini sağlayın ve kedinizin rahatlaması için onu odaya yerleştirin. Kedinize mama ve su verebilirsiniz. Büyük ihtimalle kediniz ilk şoku atlatana kadar mama yemek istemeyecektir. Uzun süreli konaklama yapacağınızı düşünürsek kedinizin konakladığı yerden ilk bir hafta çıkmaması daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda kedinizin tasmasını, isimliğini ve varsa mikro çipini önceden kontrol etmenizde fayda var.

Kediniz bu süre zarfında sıklıkla çantada taşınacağı için kediyi önceden çantaya hazırlamakta fayda var. Taşıma çantasını daha eğlenceli bir yer haline getirebilirsiniz. Örneğin içine ödül maması koyarak kedinizin çantaya girmesini heveslendirebilirsiniz. Kedinizin yatağına benzer rahat bir yatak alabilirsiniz. Kedinizin taşıma çantasını bir tür ev olarak kabul etmesi için kapısını açık bırakabilir ve kedinin çantayı keşfetmesini sağlayabilirsiniz.



Etiketler: kedi ile nasıl seyahat edilir, kedi ile seyahat etme, kedi ile seyahat etme güvenli midir, kedi ile seyahat etme ipuçları