Evcil Hayvanınız Varsa Deprem Anında Ne Yapmalısınız?
Depremlerin hayatımızın bir parçası olduğunu çocukluğumuzdan beri biliyoruz, peki ya deprem anında evcil hayvanlarımız için ne yapmamız gerektiğiniz biliyor muyuz?
Yakın zamanda ülkece yüreklerimizi burkan İzmir Depremi felaketinde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyoruz. Gönül ister ki blog sayfamızda hiçbir zaman "deprem ve evcil hayvanlar" konulu bir yazı yer almasın... Ama hayat ne yazık ki bu kadar iyimser değil. Depremler, Türkiye olarak bizlerin üzerinde durması gereken ciddi bir konu. Deprem anında esasında hepimiz insanların ne yapması gerektiğini az çok biliyoruzdur çünkü bu eğitim bize ilkokul yıllarımızdan beri verildi. Peki ya evde birlikte yaşadığımız bir evcil hayvanımız varsa, o zaman ne yapmalıyız?
Deprem Öncesinde Alınabilecek Önlemler
"Deprem değil tedbirsizlik öldürür" sözünü çokça duymuşsunuzdur. Bu tedbirsizliğin ne kadarı bizlere bağlı bu büyük bir tartışma konusu olmakla birlikte, deprem öncesinde birtakım tedbirler/önlemler almak esasında oldukça önemlidir. Bu yazımızın içeriği gereği almanız gereken önlemleri sevimli dostlarımız için hazırladık.
Öncelikle evcil hayvanınızın tasmasına veya çipine, veteriner hekimizin bilgilerini ekleyin. Bu sayede kayıp ve benzeri durum yaşandığında size ulaşmak veya veteriner hekiminize ulaşmak çok daha kolay olacaktır. Ayrıca acil durumlarda ulaşabileceğiniz mama ve suyu evin farklı alanlarında depolayabilirsiniz. Bu tür ihtiyaçlar için bir acil durum çantasını da sevimli dostlarımız için hazırlamanızı öneririz.
Evcil hayvanlar için acil durum çantasının içinde yaş mama, kuru mama, su, tasma, oyuncak, gerekiyorsa ağızlık gibi birtakım aksesuar ve gıdalar yer alabilir. Böylece acil bir durumda evi terk ederken çantayı hızlıca alabilirsiniz. Acil durum çantalarınızın sayısı eğer bir adetle sınırlıysa, bunu çıkışa veya çıkışa yakın kolayca ulaşılabilen bir yere koymalısınız.
Acil durumlarda hayvanınız ile ilgilenemeyecek durumdaysanız, sevimli dostunuzu emanet edecek insanları önceden belirlemeniz de oldukça önemlidir. Böylece evcil hayvanınıza kimin bakacağı sizin için büyük bir problem yaşatmayacaktır.
Tabi ki evcil hayvanınızın aşılarını da düzenli olarak yaptırmanız büyük bir avantaj olacaktır. Bu durum her ne kadar acil durumlardan bağımsız olsa da acil durumlarda minik dostunuz yeterli hijyene sahip olmayan ortamlarda yaşamak zorunda kalabilir. Düzenli olarak yaptırdığınız aşı onu bakterilerden koruyacaktır.
İlk yardım çantanıza veya minik dostunuzun varsa yuvasının uygun bir alanına onu soğuktan koruyacak bir örtü koyabilirsiniz. Bu örtü aynı zamanda hayvanınızı dışarıdaki stresten de uzaklaştırabilecek ve onun psikolojik sağlığını da olumlu etkileyecektir.
Deprem Sırasında Neler Yapabilirsiniz?
Olası bir deprem durumunda can güvenliğinizi sağlamadan, başka canlılara yardım etmeye çalışmak çok büyük bir risktir. Kendi can güvenliğinizden emin olduktan sonra diğer insanlara yardım ederek, olumlu sonuçları arttırmanız çok daha büyük ihtimaldir. Bu nedenle kendinizi güvene aldıktan sonra ilk olarak yardım etmeniz gerekenlere yardım etmeye başlamalısınız.
Deprem anında hayvanınız büyük bir stres altına gireceğinden dolayı çok agresif tavırlar sergileyebilir. Bu durumu mutlaka aklınızda tutun eğer sevimli dostunuz kendini bir yere sakladıysa, onu oradan çıkartmak için çok agresif davranmayın. Yakınınızda bir örtü veya benzeri işlevi görecek bir nesne varsa o nesneyi kullanarak hayvanınızı oradan çıkartabilirsiniz.
Eğer sevimli dostunuz stres anında kendini kafesine saklanmayı tercih ettiyse bu sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Böylece hayvanınızı hızlıca alıp evi tahliye edebilirsiniz.
Deprem Sonrasında Ne Yapmalısınız?
Deprem sonrasında her zaman uygulamanız gereken 60 saniye kuralını uygulayın. Eğer 60 saniye boyunca hiçbir sarsıntı yoksa evi anında terk edin. Bunu yaparken sakin olun ve acil yardım çantalarınızı ve kolay ulaşılabilecekse mont, ceket benzeri ürünlerinizi de alın. Eğer eviniz hasa aldıysa evcil hayvanınızı mutlaka kafes içerisinde taşıyın.
Evcil Hayvanların Acil Durum Çantasında Yer Alması Gerekenler
Liste halinde sunmak gerekirse.
- Yapışkan bant
- Antibakteriyel merhemler
- Battaniye
- Makas
- Pamuk
- Termometre
- Cımbız
- Evcil Hayvanlar için İlkyardım Kitabı
- Gazlı bez
- Oksijenli su, batikon
- Plastik Saklama Kapları
- Yakalık ve tasma
- Sevdiği oyuncaklar
- Yiyecek ve Su Kaseleri
- En az bir hafta bozulmayacak yiyecek ve su
- İlaçlar
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce