Çalınan Araba Nasıl Bulunur? Araba Çalındığında Neler Yapılmalıdır?
Kaydedilen istatistiklere göre ülkemizde her gün yaklaşık 70 araba çeşitli oto hırsızları tarafından çalınmaktadır. Bu nedenle araba sahipleri her gün bu türden olaylara maruz kalmamak için büyük bir stres yaşamaktadırlar. Eğer bir aracınız varsa ve bir hırsızlık olayıyla karşı karşıyaysanız veya bu türden bir hırsızlık olayı olunca nasıl bir aksiyon almanız gerektiğini merak ediyorsanız yazımızı mutlaka okumalısınız.
Eminiz ki çalınan araba nasıl bulunur sorusu her araba sahibinin sürekli olarak aklının bir köşesinde tuttuğu bir sorudur. Arabaların maddi değerinin yanı sıra sahip oldukları manevi değerleri de göz önünde bulundurursak, yaşanabilecek bir araba hırsızlığı olayı araba sahipleri gerçekten de üzebilir ve hatta maddi ve manevi olarak da büyük zararlara uğratabilir. Elbette araba hırsızlığı olayı gerçekleşmeden önce alınabilecek birtakım önlemler mevcuttur. Bu önlemleri almak araba hırsızlığı olayları azaltabileceği gibi bir hırsızlık gerçekleşmesi durumunda da araba sahibinin arabayı bulmasına yardımcı olabilecektir. Lütfen bir araç sahibiyseniz ve araba çalınma olaylarının yüksek olduğu bir bölgede yaşıyorsanız (örneğin İstanbul) mutlaka ve mutlaka arabanız için çeşitli güvenlik önlemleri çok önceden alın. Alınacak bu tür önlemler bazen maliyetli gibi görünse de olası bir hırsızlık durumunda yaşanacak zararların yanında komik kalacaktır.
Arabam çalınınca ne yapmalıyım sorusuna gelecek olursak. Burada karşımıza çıkacak ilk sorunsal kasko şirketiyle olacaktır. Eğer aracınızın bir kaskosu varsa, olası bir hırsızlık durumunda kasko şirketinden tazminat talep etme hakkınız bulunmaktadır. Bu tür güvenceler genelde her kasko firmasının paketlerinde yer almakla birlikte lütfen kasko yaptırmadan önce arabam çalınırsa ne yapmalıyım sorusunu kasko şirketinin görevlisine sorun. Kendileri size kasko güvencesinin maddeleri ile ilgi detaylı bilgi verecektir.
Arabam Çalınınca Nereden Yardım İsteyebilirim?
Öncelikle yaşanan olayın bir adli olay olduğunu bilmenizde fayda var. Bu nedenle telefonunu rahatsız edeceğiniz ilk yer sigorta firmaları olmamalı. Arabanızın çalındığını fark ettiğiniz an 112 veya 155 acil telefon hattıyla polis birimine bağlanmalı ve bir bilgilendirme yaparak yardım istemelisiniz.
Bu telefon hattında yaptığınız görüşme sonucu polise ilk ihbar bildirimini yapmış olacaksınız. Çalınan araba nasıl bulunur sorusunun ilk ve en önemli yanıtı burada başlamaktadır. Yapmış olduğunuz ihbarın detaylandırılması için büyük ihtimalle bir polis karakoluna uğramanız sizden rica edilecektir. Burada yaptığınız işlemler ile sigorta şirketinizin isteyeceği işlemlerin ilk adımları aslında eş zamanlı olarak atılmış olacaktır. Resmileşen çalıntı ihbarı sonucunda doldurulacak tutanakların içerdiği bilgilerin eksizsiz olduğunu mutlaka teyit ediniz.
Çalınan araba tutanağı içerdiği bilgilerde aracınızın son hali, çalınma olayının yaşandığı olayın tam konumu, araca dair fark edilebilir detaylar, araç özellikleri gibi birçok detaylı bilgi yer almaktadır. Tutanakta yer alan bilgileri teyit etmek isteyen sigorta şirketi sizden bu tutanakların kayıtlarını ve bir kopyalarını talep edebilir. Bu nedenle önceden bir kopya almakta fayda var.
Çalıntı araba ilanı nasıl verebilirim?
Arabanız çalındığında, çalınan arabanızı bulmak için Gören Duyan'a ücretsiz bir şekilde çalıntı araba ilanı gönderebilirsiniz. Kayıt olup ilgili formu doldurduğunuzda çalıntı araba ilanınızı yayına almış olacağız. Bu sayede, çalınan arabanızı daha kısa sürede bulabileceksiniz. Çalıntı araba bulan kişiler ise sizin ilanınızı görecek, çalınan araba sizinse sizlerle iletişime geçecektir.
Arabam çalınınca sigorta şirketini ne zaman aramalıyım?
Bu sorunun da cevabı asında oldukça önemlidir. Birçok araç sahibi, yaşadıkları hırsızlık olayı sonrası direkt olarak polis birimine bir çalıntı ihbarı yapmadan önce yaşadıkları telaş durumunda sigorta şirketleri ile iletişime geçmeyi tercih ediyorlar. Aslında burada atmanız gereken ilk adım az önce bahsettiğimiz gibi polis birimine başvuru yapıp bir ihbarda bulunmanız ve bu ihbarı resmi olarak teyit etmeniz gerekmektedir.
Çalıntı ihbarı yapıldıktan sonra beş iş günü içerisinde sigorta şirketinize mutlaka haber vermeniz gerekmektedir. Bu nedenle çalıntı ihbarı sürecini telaşlanmadan, sakin ve detaylı bir şekilde halledin. Gerekli resmi prosedürü tamamladıktan sonra da sigorta şirketine başvuru yaparak gerekli detayları alın. Beş gün içerisinde yapılmayan başvurular, sigorta şirketinin size sunmuş olduğu haklardan mahrum kalmanıza neden olabilir.
Çalınan Araba Bulunmadığında Ne Oluyor?
Maalesef her yapılan çalıntı ihbarı olumlu bir şekilde sonuçlanmayabiliyor. Eğer polise yaptığınız resmi başvuruyu takiben 30 gün içerisinde polis yasal bekleme süresinde arabanız bulunamazsa polis ve yetkili mercilerden alınacak resmi yazılar sonrasında sigorta şirketine ek taleple bulunmak gerekmektedir.
Bu aşamada ise sigorta şirketinin ilgili birimleri çeşitli resmi makamlardan bilgi talep etmesi gerekmektedir. Bu taleplerden sonra şirket hırsızın ve arabanın bulunamadığının teyidini almış olacaktır.
Araba çalınınca Trafik Tescil Müdürlüğü’ne bilgi verme süreci ise bu aşamadan sonra başlıyor. Eğer arabanız hala bulunmadıysa ve polis size bu durum hakkında resmi bir teyit verdiyse bu aşamaya geçmeniz gerekiyor. 30 yasal gün içerisinde bulunmayan arabanın çalıntı/kayıp konumda olduğunu gösteren bir beyanın Trafik Tescil Müdürlüğü’ne bildirmeniz gerekmektedir. Trafik Tescil Müdürlüğü ise bu aşamada aracınızı trafik tescil kayıtlarından çıkartacaktır ve arabanın statüsünü kayıp/çalıntı olarak değiştirecektir. Bu durumu tescilleyen belgeleri mutlaka talep etmelisiniz. Bu belgeler kaşeli ve müdürlü olmak zorundadır. Araba çalınınca ne yapmalıyım sorusunun önemli aşamalarından birisi ise burada gerçekleşmektedir.
Araba çalınınca Gelir İdaresi Başkanlığı’na ne zaman bildirim yapılmalıdır?
Bu sorunun da cevabı çalınan araba nasıl bulunur sorusunun önemli bir aşamasıdır. Bu aşamaya geçmeden önce az önce açıkladığımız Trafik Tescil Müdürlüğü işlemlerinin kesinlikle tamamlanmış olması gerekiyor. Gerekli işlemler tamamladıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden bir yeni bildirimin yapılması gerekiyor. Eğer bunu elektronik olarak yapamayacak durumdaysanız resmi dilekçe ile en geç 15 gün içerisinde duyuruyu yapmak zorundasınız.
Çalınan arabanın içindeki belgeler ne olacak?
Eğer çalınan arabanın içinde sizler için önemli veya resmi/kurumsal yerlerce önemli belgeler de varsa bununla ilgili olarak da yeni işlemler yapmak zorundasınız. Bunun için noter aracılığıyla belgelerin geçersiz olduğunu teyit ettirmeniz önemlidir. Aynı zamanda araçta bulunan araç ile ilgili belgelerin de iptali için araca dair tüm borçları ödemeniz gerekmektedir.
Çalınan araba için sigorta şirketi hangi belgeleri talep eder?
Sigorta şirketleri yaşanan çalıntı araba olaylarında sizlerden eksiksiz belge talep etmektedir ve bu konuda kuralları çok katıdır. Bu nedenle belgeleri iyi bir şekilde toparlamalısınız.
- Poliçe aslı ve fotokopisi
- Poliçe prim makbuzları
- Sigortalı kişinin beyanı
- 2 adet fotoğraf
- 30 gün geçmesine karşın araç bulunamadı ise aracın bulamadığına yönelik rapor
- Hasar gören malların tamamının faturaları
Çalınan Araba için Sigorta Şirketleri Ne Kadar Ödeme Yapar?
Sigorta şirketleri gerekli incelemeleri yaptıktan sonra aracın ikinci el piyasasını detaylı bir şekilde araştırmaya başar. Belirlenen ikinci el piyasası üzerinden sigortalıya bir ödeme yapması teklif edilir. Sigortalı bu teklifi reddedebilir veya kabul edebilir. Eğer çalınan aracın parası temin edildikten sonra araç bulunursa, araç artık sigortanın olmaktadır. Eğer sigortalı aracını geri istiyorsa, aldığı ödemeyi iade edebilir ve aracını geri alabilir.
Bu yazımızda araba çalındığında neler yapılmalıdır? problemine çözüm üreterek çalınan arabanızı nasıl bulabileceğinizi anlattık. araba çalındığında neler yapılmalıdır? konusunda daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilir veya yorum atarak araba çalındığında neler yapılmalıdır? sorusunu bizlere ulaştırabilirsiniz.
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce