× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Annesiz Bir Yavru Kedi Bulunduğunda Ne Yapılmalı?


Gören Duyan TV ekibimiz veteriner hekim Furkan Bulut ile yaptığı röportajda kendisine birtakım sorular yöneltti. Bu sorulardan bir tanesi de annesiz bir yavru kedi bulduğumuzda ne yapmalıyız sorusuydu. Gören Duyan TV kanalımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz, ilgili videoya ulaşmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Annesiz Bir Yavru Kedi Bulunduğunda Ne Yapılmalı?

Eğer sokakta annesini kaybetmiş bir yavru kedi gördüyseniz ve bu yavru kedi birkaç haftalık ise dikkatli bir bakım yapmak önemlidir. Bu nedenle bulduğunuz yavru kediyi muayene ettirmek için yakındaki bir veteriner kliniğini ziyaret etmeniz önemlidir. Yavru kediler eğer iki aylıktan daha gençse herhangi bir aşılama işlemi yapılmıyor. Fakat veteriner hekimler yavru kedinin sağlığının iyi olup olmadığını kontrol ediyor ve gerekli parazitlerden korumak için birtakım müdahalelerde bulunuyor.

Eğer yavru kedi sağlıklıysa veteriner hekimin de yardımıyla kediye bir süt anne aramaya başlamak oldukça önemlidir. Yavru kediler, diğer tüm memeli hayvanların yavruları gibi ilk başta mutlaka anne sütüyle beslenmelidir. Hazır mama ya da özel mama gibi birçok çözüm hiçbir şekilde anne sütünün yerini tutamamaktadır. Bu nedenle ilk olarak yavru kedi için süt anne aranmalıdır. Eğer anne, yavru kediyi kabul ederse herhangi bir sorun yoktur. Eğer anne, yavru kediyi kabul etmezse veterinerlerden özel bir süt temin edilmelidir. Evde bizlerin içtiği inek sütüyle kediler beslenmemelidir. Kediler laktoza karşı hassastır ve onlarda birtakım problemler doğurabilir. Eğer kediyi yeni bulduysanız ilk başta süt vermek büyük sorun yaratmayacaktır ama uzun vadede sürekli inek sütüyle beslemek çok büyük bir sorun yaratabilir. Süt ikame yemi tüm veterinerlerden temin edilebilir.


Keçi sütü ile yavru kedi besleme ile ilgili de birçok soru veteriner hekimlere yöneltilmiştir. Keçi sütü, inek sütüne göre görece daha az laktoz içermesi nedeniyle birçok hayvan sever tarafından tercih edilmeye çalışıyor. Fakat yine de bu sütte de hayvanı besleyecek yeterli besin yoktur ve içinde yer alan laktoz miktarı tıpkı inek sütü gibi yavru kediye zarar verebilir.

Bir yavru kediyi sahiplenerek onun bakımını üstlenmek istiyorsanız sizler için birtakım gerekli malzemeleri listemenin de yararlı olacağını düşündük:

  • Kediyi içine koyabileceğiniz bir kutu veya sepet,
  • Kedinin vücut ısısını yeterli seviyeye getirmek için sıcak su torbası, pet şişe veya ısıtıcı ped,
  • Kedinin altına sermek için el havlusu, kumaş bez veya battaniye,
  • Kediyi temiz tutmak için kağıt havlu, pamuk, kulak temizleme çubuğu gibi yumuşak ve doğal malzemeler,
  • Kediyi beslemek için veteriner onaylı özel mamalar,
  • Yavru kediyi beslemek için biberon, damlalık veya ucunda iğne bulunmayan bir enjektör,
  • Kedinin beslenme saatini takip etmek için alarm çalabilen herhangi bir alet.

Esasında bu tür malzemeleri çok düşük bir maliyetle tamamlamak mümkün. Önemli olan kedinin temiz ve bakımlı bir alanda iyi bir vücut ısısı sağlamasını sağlamak ve stresini azaltmak. Kediniz zamanla ortama alışacaktır ve sizinle yaşamaya başlayacaktır. Yavru kedilerin suyuna da dikkat etmeniz gerekli. Kedinize sürekli olarak temiz su vermeniz gerekir ama çok küçük yavru kedilere su vermek yanlıştır bunun yerine elektrolit sıvı vermelisiniz.




Etiketler: Annesiz bir kedi bulmak, annesiz kedi buldum, yavru kedi buldum