Yaşlı Köpek Sahipleri İçin 4 Önemli Öneri!
Hiç durmadan, su gibi akıp geçen zaman... Zaman, yıllarını bizlere ayırmış köpek dostlarımızı yavaş yavaş yaşlandırıyor ve onlar da artık fiziksel olarak sınırlamalara maruz kalıyorlar. İşte zamana meydan okuyan yaşlı köpek dostlarımız için öneriler.
Yaşlı köpekler için öneriler başlıklı yazımızda zamana meydan okuyan köpek dostlarımızı daha mutlu etmek ve hayatlarına onların fiziksel durumlarını da göz önünde bulundurarak hareketlilik katmak için birkaç farklı önerimiz var.
Yazıda yer alan önerilerin tamamı alanında uzman ve Canisus Koleji'nde yardımcı bir Psikoloji profesörü olan Zazie Todd tarafından önerilmiştir. Profesörün önerilerini Wag: The Science of Making Your Dog Happy (Köpeğinizi Mutlu Etmenin Bilimi) isimli kitapta bulabilirsiniz.
1) Yaşlanan köpek ile olan sosyal bağınızı arttırın
Aile evine yeni katılan köpekler, ilk zamanlarda ve gençlik yıllarında aileyle daha çok zaman geçirmektedir. Köpekler yaşlandıkça fiziksel olarak hareketliliklerini de yitirdiği için artık daha sakin ve yalnız bir tavır takınacaktır. Fakat köpeğinizin bunu yapmasına izin vermek yerine, onu gençlik yıllarında olduğu gibi aile yaşamınıza yeniden dahil etmelisiniz.
Sosyal birer hayvan olan köpekler, ilerlemiş yaşlarına rağmen aileleriyle birlikte zaman geçirdiklerinde geçmiş sosyalliklerinden pek bir şey kaybetmiyor. Aile yaşamında daha aktif öğrenme gerçekleştiren dostlarımız, böylece gerekli zihinsel pratiklerini de düzenli olarak gerçekleştirebiliyor. Zihinsel aktivitenin yanında köpeğinize uygun fiziksel aktiviteleri de gerçekleştirerek gerekli fiziksel hareketliliği de kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin köpeğinizi insanların pek olmadığı yerlere götürebilir ve sakin bir yürüyüş yaptırabilirsiniz. Unutmayın yaşlı köpekler bilişsel olarak geride olabilirler, bu tür bir durum varsa çevre güvenliğini ihlal etmemek için yürüyüşe uygun uzun bir tasma edinebilirsiniz.
2) Köpeğiniz ile oyun oynamaya devam edin
Köpek ve oyun kelimeleri her zaman yan yana kullanılan kelimelerden birisidir. Yaşlanan köpeğinizin oyun rutinini korumaya ne dersiniz? Ayrıca bunun bilimsel olarak kanıtlanmış yararları da var. Köpeğinizin fiziksel olarak güçsüz olması ve enerjik olmaması onun oyunları sevmediği anlamına gelmemektedir.
Köpeğinizin fiziksel sınırlarını zorlamadan onlarla oyun oynamayı denemelisiniz. Örneğin oyuncak getirme oyununda alanı daraltabilirsiniz
3) Köpeğinizin koku alma hissiyatını koruyun
Yaşlı köpekler zamanla koku alma hissiyatlarında bir düşüş yaşamaya başlarlar, bu durum biyolojik olarak normal bir durumdur. Koku alma kaybına ek olarak işitme kayıpları da gözlemlenir. Bu tür durumları azaltmak ve yavaşlatmak için yaşlı köpeğinizle düzenli olarak koku aktiviteleri yapabilirsiniz. Örneğin koklamanın ön planda olduğu kısa yürüyüşler hem fiziksel antrenman hem de koku antrenmanı olacaktır. Ya da köpeğinizin bulması için kokulu bir şeyi evde saklayabilir ve köpeğinizden bunu aramasını isteyebilirsiniz.
4) Köpeğin besinlerini planlayın
Köpeğinizin tükettiği besinler gençlik yıllarında tükettiklerinden farklı olmalıdır. Yaşlı köpeklerinizin eklem ağrılarına karşı önlem almanız ve vitamin ihtiyaçlarını tamamlamanız oldukça önemlidir. Bu nedenle yaşlı köpeklere uygun mama tercih etmelisiniz. Yaşlı köpeğiniz için doğru besin takviyesine veteriner hekim ile birlikte karar vermeniz doğru olacaktır.
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
6 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce
5 Yıl Önce