× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Kediler Neden Agresif Davranır? Sağlık Problemleri Olabilir!


Günümüzde evcil hayvan besleyen ve beslemek isteyen kişi sayısı hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Kediler de bu evcil hayvanlar arasında başta gelmektedir. Kediler diğer bir söyleyişle evlerimizin sevimli üyeleri, beklenmedik bir şekilde agresif davranışlar sergilemektedir.

Kediler Neden Agresif Davranır? Sağlık Problemleri Olabilir!

Kediler Neden Agresif Davranır?

Peki, bu tatlı tüylü dostlarımız neden agresif bir şekilde davranış gösterir? Siz değerli hayvan sever üyelerimiz için alanında uzman editörlerimiz ile birlikte hazırlamış olduğumuz bu yazıda kedilerin agresif davranışlarının ardındaki nedenleri detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Dilerseniz vakit kaybetmeden içeriğimize geçelim. Keyifli okumalar dileriz! 

Sağlık Problemleri

Kediler, sağlık sorunları yaşadıkları zaman sık bir şekilde agresif davranışlar göstermektedir. Kedilerin yaşamış olduğu sağlık problemleri arasında özellikle ağrı olmaktadır. Kedilerde meydana gelen ağrı, kedinin kendini savunma içgüdüsüyle saldırganlaşabilir.

Sizlere örnek vererek durumu çok daha net bir şekilde açıklayabiliriz. Bu duruma örnek olarak kedilerde meydana gelen; diş ağrısı, bazı zararlı enfeksiyonlar veya iç organ sorunları gibi durumlar kedilerin agresif bir tavır sergilemesine sebep olmaktadır. Kedinizin normal davranışlarından sapma gösterdiğini fark ederseniz ve bu durumun geçmediğini görürseniz alanında uzman bir veterinerden yardım almanızı öneririz. Aksi takdirde kedinizde var olan sağlık problemleri ilerleyebilir.

Stres ve Zaman Zaman Korku Durumu

Kediler, çevrelerinde ani değişiklikler olduğu zaman korku ve stres durumu ile karşı karşıya kalabilen canlılar arasında yer almaktadır. Kediniz ile birlikte var olan evinizden yeni bir eve taşınmak, evinize yeni bir evcil hayvanın gelmesi veya ortamda var olan yüksek sesler gibi faktörler kedilerin korkmasını ve bu korkuyu agresif davranışlarla dışa vurmasına sebebiyet vermektedir.

Stresli bir kedi çoğu zaman, normal davranışlarına göre çok daha savunmacı olur. Kedinin bu şekilde bir davranış sergilemesi ile birlikte de çevresine karşı saldırganlık durumu gösterebilmektedir. Böyle bir durumda kedinizi sakinleştirmeye çalışmanız gerekmektedir.

Sosyallik Bakımından Eksiklik

Yavru kediler, doğru bir şekilde sosyalleşmezlerse yetişkinliklerinde çok daha agresif tavırlar sergileyebilmektedirler. Erken yaşlarda yeterince insan ve diğer evcil hayvanlar ile birlikte temas kurmamış kediler, sosyal ortamlarda kendilerini güvensiz hissetmektedirler. Küçük yaşlardan ileri ki yaşlara gelen bu durum ile birlikte, kediler güvensizlik durumundan dolayı agresif davranışlar sergileyebilirler.

Kedinizin sosyal becerilerini geliştirmek için kedinizi sosyal hale getirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ileriki zamanlarda alanında uzman veterinerlerden yardım alarak bu sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.

Hormonal Değişiklikler

Kedilerde hormonal değişiklikler de agresif davranışlara sebebiyet vermektedir. Kedilerde özellikle çiftleşme dönemlerinde, dişi kedilere göre erkek kediler daha agresif olmaktadırlar.

Kısırlaştırılmamış kediler, hormonal durumlar nedeniyle daha saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Kısırlaştırma, bu tür hormonal kaynaklı agresiflikleri büyük ölçüde azaltabilir.

** Yukarıda içerikte yer alan bilgiler, internet üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda yazılmıştır. Herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. En doğru ve en güvenilir bilgi için alanında uzman bir veterinerden yardım almanız gerekmektedir.



Etiketler: kedilerde agresif davranışlar