× Anasayfa Hakkımızda Kategoriler Premium Üyelik İletişim
Basında Biz Medya Kiti Ekibimiz Blog
BLOG

Kediler Evde Birbirlerine Nasıl Alıştırılır?


Kedi sosyalleşme süreci ilginç bir süreçtir. Yeni bir kedi, yavaş yavaş diğer kedilere maruz kaldığı ve kedi dilini ya da diğer kedilerin etraflarında ne yaptığını öğrendiği bir dönemden geçecektir. Yeni gelen kişi, kavga, tırmalama, tıslama veya püskürtme olan alanlar gibi bazı alanlardan kaçınmanın kendi yararına olduğunu öğrenecektir. Bu süreç genellikle, bölge üzerinde tam hakimiyete sahip oldukları ve diğer kedilerin agresif veya bölgesel tepkilerinden korkmadan yeni kedilere özgürce yaklaşabilecekleri bir noktaya gelmeden önce yaklaşık iki hafta sürer. 

Kediler Evde Birbirlerine Nasıl Alıştırılır?

Kediler genellikle bu sürece tıslama, hırlama, tükürme ve püskürtme ile başlar. Bu, kedi sahipleri tarafından tolere edilmesi gereken sosyalleşme döneminin normal bir parçasıdır. Onları sosyalleşme dönemine gelmeden ayırmaya çalışırsanız, büyük olasılıkla onları diğer kedilerden korktukları ve hatta birbirlerinden nefret edebilecekleri (ya da daha kötüsü sizden nefret edebilecekleri) duruma geri sokacaksınız. Artık onlarla oynayamayacak olsanız da (ki bu çoğu sahip için en zor kısımdır), sonunda birbirlerine güvenmeyi öğrendikleri için sonunda serbest ve rahat bir ilişkiye sahip olacaklar.

Rahat Sosyalleşebilmesi için Kaç Kedi Olması Gerekir?

En az 4 kedi dâhil edilirse, daha doğrusu en az 5 kedi varsa, sosyalleşme döneminin başarılı olması daha olasıdır. Sayı, kedilerin kişiliğine, sahiplerinin aile dinamiklerine ve sahiplerinin onları hangi davranışların kabul edilebilir ve neyin kabul edilemez olduğu konusunda ne kadar katı veya hoşgörülü eğittiğine bağlıdır. Süreç genellikle kedilerin ayrılarak odalara yerleştirilmesiyle başlar. Bu onların farklı bir ortamda bulunmaya alışmalarını sağlar, ancak birbirlerine aşina olma fırsatı vermez.

Evlat edinilmeyen köpekler veya kediler genellikle ilk başta odada kalırlar ve kaçınılmaz olarak tekrar karşılaştıklarında sahipleri tarafından tanıştırılırlar. Yeni kedi genellikle siyah veya turuncu kedinin olduğu bir odaya yerleştirilir ve diğer kediler birbirine bitişik ancak birbirleriyle doğrudan temas halinde olmayan odalara yerleştirilir. Bu, birbirlerinin kokusuna maruz kalmadan birbirlerinin kokusuna alışmalarını sağlayacaktır. Bir veya iki hafta sonra yavaş yavaş birbirlerine yaklaşırlar ve odaları ayıran kapılardan birbirlerinden gelen kokular algılanabilir. Birbirlerini kokladıklarında, kısa süreler için bir araya getirilebilir ve sonra tekrar ayrılabilirler. Sonunda, birbirlerine daha aşina olurlar ve daha uzun süre birlikte tutulurlar. Bu noktada birbirleriyle evlat edinilmeye hazırdırlar. Tüm süreç genellikle yaklaşık iki hafta sürer.

Çoğu kedi, özellikle oyun süresi ve sahibinin dikkatini çekmediğinde, sonunda birbirine uyum sağlayacak ve sıkı bir bağ oluşturacaktır. Bu, genellikle birbirlerine aşırı derecede bağlı olmalarına neden olur ve gelecekte yeni bir kedi eve getirildiğinde birbirlerini rahatlatacak ve aynı zamanda dış etkilerden korunmalarını sağlayacaktır.

Sosyalleşme dönemi, yeni kedinin onunla oynarken veya onu okşarken size güvenebileceğini öğrenmesi için de önemli bir zamandır. Onu okşamaya ya da almaya çalıştığınızda korkuyla kaçmaz ve size daha fazla güvenmeye başlar, böylece sizin yanınızda rahat olur. Bu süre boyunca evdeki tüm kediler evde tutulmalıdır (veya tasmalı dışarı çıkarılmalıdır), çünkü yeni bölgelerini, örneğin evin içine püskürterek işaretlemek isteyebilirler. İçeriye püskürürlerse, kokularının tüm izlerini gidermek için pisliklerini derhal ve enzimatik bir temizleyici ile iyice temizleyin. Bu, ilaçlama yapan kedinin tekrar o noktaya dönme ve tepki olarak tekrar spreyleme isteğini azaltacaktır. Bir kediyi sahiplenirseniz ve birden fazla kedi beslemeye karar verirseniz, süreç iki haftaya kadar uzayabileceğinden, onları aynı anda birbirine alıştırmak ve ayırmamak en iyisidir. Bu aynı zamanda daha sonra herkes birbiriyle rahat olduğunda sorunların önlenmesine yardımcı olacaktır. Birden fazla kediniz varsa, bütünleşip birbirine bağlanana kadar yatak odalarında ayrı tutulmalıdır. Bu olduğunda, aynı odaya girmelerine izin verilebilir ve aktivite seviyelerini uyarmak için ısı lambaları verilebilir, böylece sahiplerinden fazla dikkat veya oyun süresine ihtiyaç duymazlar.

Kedileri Birlikte Sahiplenmenin Avantajları


Birlikte sahiplenilen kediler, özellikle yavruluk döneminden birlikte yetiştirildiklerinde, yaşamları boyunca genellikle bir arada tutulurlar. Sadece tamamen büyüyene kadar evde birbirlerinin varlığına tahammül edecek şekilde sosyalleştirilen köpeklerin aksine, kediler genellikle birbirlerine karşı güçlü bir güven geliştirir ve aşırı derecede bağlanırlar.

Birlikte sahiplenilen kediler birbirlerine karşı saldırganlık gösterebilir. Genellikle yeni kedilerden ilk başta korkacaklar, ancak onların onlara zarar veremeyeceğini anlayacak ve onları ailenin bir parçası olarak kabul etmeyi öğreneceklerdir. Ancak özellikle anlaşamazlarsa birbirlerine karşı saldırganlık gösterebilirler. Kediler, durumla ilgili duygularını iletmek için tıslama, hırlama, tükürme ve tırmalama kullanacaklardır. Bir kedi böyle bir tartışma sırasında yaralanırsa, bunun nedeni genellikle ürkmesi veya korkması ve öfkeden ziyade içgüdüsel olarak misilleme yapmasıdır. Bazı kediler bölgelerini işaretlemek istediklerinden ve yeni bir mobilya parçasını kendilerine ait olarak işaretlemek için idrar püskürtebilir veya kaşıyabileceğinden, entegrasyon sırasında da mobilyaların çizilmesi meydana gelebilir.



Etiketler: kedi sahiplenmek, kediler evde birbirlerine nasıl alıştırılır?